13.2 C
Prague
Sobota, 18 září, 2021

/

Jak pečovat o kompost a kdy ho už můžeme využít?

Kompostováním se předchází vzniku dalších odpadů.

TASR 06.07.2021 11:00 kompost, zahrada, kompostér, půda, odpadFoto: Shutterstock
Kompostovat?
Kompostování lze podle odbornice považovat za nejdokonalejší formu zpracování odpadu. “Když mluvíme o domácím nebo komunitním kompostování, dostáváme se až na úroveň předcházení vzniku odpadů. Je to proto, že odpad zpracováváme na místě jeho vzniku, bez potřeby další dopravy, elektrické energie a tak dále, “řekla lektorka environmentální výchovy Laura Martinková.

Hotový produkt – kompost, se v ideálním případě také využije na stejném místě. “Většinu práce při přeměně bioodpadu na kompost za nás udělají organismy jako bakterie, houby, žížaly, mravenci, stonožky, brouci a mnoho dalších. My se musíme postarat o to, abychom kompost pravidelně zásobovali uhlíkatým, tedy suchým materiálem – suché listí, hobliny, rolky od toaletního papíru, obaly od vajíček, a mokrým, dusíkatým materiálem – slupky z ovoce a zeleniny, zbytky čaje a kávy, rostlin , tráva, “vysvětlila Martinková.

polévka, hrnec, žena, zápach, zkažené jídlo, odpad
ČTĚTE VÍCE
Co nepatří do kompostéru a kam se zkysnutí polévkou? Víte vytřídit odpad z kuchyně?
Následně je podle jejích slov udržovat poměr těchto dvou složek pod kontrolou. “Pokud je kompostovaný materiál suchý – polít ho nebo přidávat více dusíkatého materiálu, pokud je velmi mokrý, přidat více uhlíkatého materiálu a vlhkost tak stáhnout,” doplnila.

Pravidelné provzdušňování urychluje rozklad, protože pomáhá organismem při jejich práci. “Po šesti až 12 měsících můžeme kompost využít k interiérovým rostlinám, do předzahrádky, komunitní zahrady, k vzrostlé zeleni. Takto šetříme životní prostředí, místo v koši a frekvenci jeho vynášení a peníze vynaložené na koupi hnojiv, “shrnula Martinková.